8 najpopularniejszych tekstów kantorowych na kantorbox.pl
Kantorbox.pl to serwis tworzony z myślą o wszystkich osobach, które zainteresowane są rynkiem wymiany walut w Polsce. Różnorodność tematów, komentarze i analizy ekspertów, a także praktyczne wskazówki dotyczące rynku walutowego pomagają zrozumieć pewne mechanizmy oraz ułatwiają podejmowanie decyzji finansowych. Czytelnicy portalu kantorbox zwracają szczególną uwagę na tematy dotyczące wymiany walut online oraz praktycznych informacji na temat wymiany walut. Aby ułatwić wyszukiwanie najczęściej czytanych treści i jeszcze bardziej uprościć wyszukiwanie rzetelnych, interesujących informacji, przygotowaliśmy listę najczęściej czytanych artykułów w serwisie kantorbox.pl
2017-07-10, 12:45
  1. Jak działają kantory internetowe?
    Może się wydawać, że w dobie internetu to pytanie jest dziwne i nie na miejscu. Mimo ułatwionego dostępu do informacji wiele osób nigdy nie korzystało z usługi wymiany walut online. W związku z tym praktyczne informacje: jak przebiega transakcje, kto może wymieniać waluty online oraz jakie warunki należy spełnić, aby korzystać z usług e-kantorów.
  2. Kantor stacjonarny vs kantor internetowy – wady i zalety
    Wbrew pozorom te dwie metody wymiany walut znacznie różnią się od ciebie. Choć zarówno w stacjonarnych placówkach, jak i w e-kantorach skutek jest taki sam – wymiana walut, to sam przebieg transakcji, koszt oraz czas jej realizacji są zupełnie różne. Dzięki krótkiemu porównaniu specjaliści z kantorbox.pl wskazują wady i zalety różnych sposobów wymiany walut oraz pokazują, dlaczego warto lub nie warto korzystać z tradycyjnych oraz internetowych kantorów.
  3. Historia kantorów: od cinkciarza do kantoru internetowego
    Niespełna 30 lat temu rynek wymiany walut w Polsce właściwie nie istniał. Na początku lat 90. XX wieku pieniądze najczęściej wymieniało się przez znajomych lub u cinkciarza, którego można było znaleźć w centrum każdego miasta. Dziś rynek wymiany walut wygląda całkowicie inaczej, a zmiany ustroju przyniosły nie tylko rozwój placówek wymiany walut, lecz także całkowicie inne spojrzenie Polaków na finanse.
  4. W jaki sposób kantory manipulują, mylą i oszukują klientów
    Niezależnie od tego, gdzie wymieniamy waluty oraz jak dużo pieniędzy chcemy kupić lub sprzedać, zawsze zależy nam, aby zapłacić jak najmniej. Musimy pamiętać jednak, że kantory chcą zarobić jak najwięcej na wszystkich transakcjach, które realizują. Z tego powodu kantory bardzo często wykorzystują nieuwagę, ufność i niepewność klientów. Specjaliści z kantorbox.pl przygotowali listę najczęstszych pułapek oraz rady, jak się przed nimi ustrzec.
  5. Płacenie podatków od wymiany walut
    Bardzo często osoby, które wymieniają często waluty lub rozpoczynają swoją przygodę w inwestycje waluty, zastanawiają się nad kwestiami podatkowymi. Jest to temat bardzo istotny zarówno dla osób prywatnych, jak również dla przedsiębiorców, którzy często przeprowadzają transakcje walutowe. Kiedy musimy zapłacić podatek? Czy wymiana walut jest opodatkowana? Jak duże koszty musimy ponieść? Odpowiedzi na te oraz na wiele innych pytań znajdują się w kantorbox.pl.
  6. Karty walutowe – oferta dla nieposiadających kont w bankach
    Powszechnie wiadomo, że do wymiany walut w sieci niezbędne jest posiadanie konta walutowego. W ostatnim czasie banki wyszły naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy owego konta jeszcze nie posiadają i przygotowali nową propozycję – kartę walutową. Ten nowy produkt umożliwia przeprowadzanie transakcji walutowych bez posiadania konta. W kantorbox.pl można znaleźć wszystkie odpowiedzi na pytania związane z kartami walutowymi oraz korzyści, jakie płyną z ich posiadania.
  7. Jednolity Plik Kontrolny – nowy obowiązek dla kantorów
    Jednolity Plik kontrolny (JPK) to zestaw dokumentów w formie elektronicznej, który od początku 2018 roku będzie musiał zostać przygotowany przez każdy kantor. Obecnie wielu właścicieli nie wie, jak przepisy będą wyglądać w praktyce, co składa się na plik JPK oraz jak go przygotować. Artykuł dostępny w kantorbox.pl na pewno okaże się pomocny podczas poznawania nowych procedur.
  8. Czy warto jeszcze otwierać kantor?
    Posiadanie kantory wymiany walut kojarzy się z dużym zyskiem i pomysłem na biznes, który w 100% musi się udać. Jak jest naprawdę? Specjaliści z kantorbox.pl ujawniają wiele nieznanych aspektów prowadzenia kantoru oraz pokazują, na co zwrócić uwagę planując otworzenie własnego kantoru. Artykuł na pewno przyda się wszystkim tym, którzy szukają pomysłu na biznes i myślą o otworzeniu własnego kantoru wymiany walut.
Katarzyna Nowak
specjalista ds. Public Relations