Porównanie transferów walutowych na Kantorbox.pl – czym są i kto z nich korzysta?
Transfery walutowe cieszą się w ostatnim czasie rosnącą popularnością. Powstaje coraz więcej serwisów, które umożliwiają dokonywanie przelewów zagranicznych oraz pozwalają na atrakcyjny proces przewalutowania środków z wykorzystaniem korzystnych kursów. Klienci coraz częściej dokonują opłat za zakupy w zagranicznych sklepach internetowych, przedsiębiorcy współpracują z kontrahentami z innych krajów Europy a emigranci zarobkowi wysyłają środki do rodzin w kraju. W związku z tym warto przyjrzeć się transferom walutowym i ich ofertom, których porównanie znajdziecie na portalu Kantorbox.pl.
2016-07-25, 16:30

Transfery walutowe pozwalają na wysłanie środków do odbiorcy znajdującego się poza granicami naszego kraju. Z uwagi na fakt, że obowiązuje tam inna waluta, możemy dokonać procesu przewalutowania na własną rękę lub za pośrednictwem wybranego przez nas serwisu. Jeżeli wybierzemy pierwszy wariant, to najlepszym rozwiązaniem może okazać się wymiana środków w jednym z kantorów internetowych. Aby zmaksymalizować wynikające z tego oszczędności, warto zapoznać się z kalkulatorem udostępnionym na stronie głównej naszego portalu. Pozwala on dobrać najtańszą usługę z uwagi na wysokość wymienianej kwoty, konkretną walutę oraz nasz bank. Należy jednak pamiętać, że kursy walutowe prezentowane przez serwisy zajmujące się obsługą transferów walutowych również potrafią być zaskakująco korzystne. W związku z tym proces przewalutowania może być opłacalny zarówno w przypadku e-kantorów, jak i serwisów obsługujących transfery walutowe.

Należy jednak pamiętać, że obsługą transferów walutowych zajmują się obecnie nie tylko serwisy wykonujące przelewy międzynarodowe w oparciu o rachunki walutowe. Podobne usługi oferują również firmy takie jak PayPal (portfel walutowy) czy Western Union (przekazy gotówkowe). Niestety, w ogólnym rozrachunku okazują się one wyraźnie droższe od portali transferowych. Wynika to z faktu, że przekazy gotówkowe wymagają odpowiedniej i kosztownej infrastruktury, a koszt za transfer uzależniony jest od wysokości przekazu. Z kolei PayPal wykorzystuje stosunkowo niekorzystne kursy walutowe. W związku z tym serwisy obsługujące transfery walutowe to obecnie jedna z najtańszych i wyjątkowo szybkich alternatyw, która pozwala na wysłanie środków za granicę.

Transfery walutowe – dla kogo?

Klienci korzystający z transferów walutowych to zróżnicowana grupa użytkowników. Najczęściej decydują się na nie przedsiębiorcy, którzy często dokonują transakcji z podmiotami zza granicy i chcą zaoszczędzić na cyklicznie wykonywanych przelewach międzynarodowych. Co ciekawe, tego typu usługi cieszą się również dużym zainteresowaniem wśród emigrantów stałych i zarobkowych. Wynika to z faktu, że często wysyłają oni zaoszczędzone środki do rodzin znajdujących się w kraju. Chcąc zmaksymalizować wysokość wysyłanej kwoty decydują się na transfery walutowe, które pozwalają zyskać nie tylko na opłatach związanych z wykonywaniem przelewów międzynarodowych, ale również na samym procesie przewalutowania.

Na transfery walutowe decyduje się również coraz więcej osób dokonujących zakupów zagranicznych. Dotyczy to nie tylko sklepów internetowych, ale również kupna samochodów używanych z innych krajów europejskich. Dzięki temu Polacy nie muszą ryzykować transportowania dużych ilości gotówki przeznaczonych na zakup wymarzonego samochodu. Mogą w krótkim czasie przelać pieniądze na konto odbiorcy, nie tracąc przy tym środków na sam przelew walutowy. Ponadto, pieniądze zaoszczędzone na korzystnych kursach mogą zostać przeznaczone np. uiszczenie wszystkich opłat związanych z rejestracją pojazdu w kraju.

Maurycy Krokos
copywriter i specjalista ds. Public Relations